Aktualności

YEStem FIT.

Jeśli przejdę na weganizm - schudnę, czy przytyję?Weganizm w porównaniu do diety tradycyjnej, gdzie spożywa się mięso, jego przetwory, ryby, jaja i nabiał może wydawać się restrykcyjnym sposobem żywienia, związanym z małym wyborem produktów, co niesie za sobą mniej spożytych kalorii. Mięso oraz nabiał uważane są również za produkty z wysoką zawartością tłuszczu, co przekłada się na zwiększoną wartość energetyczną. Jednak przejście na dietę wegańską nie do końca wiąże się ze zmianą masy ciała. Dlaczego? Aby przytyć lub schudnąć najważniejszy jest odpowiednio dodatni lub ujemny bilans energetyczny, czyli spożyte i wydatkowane kalorie. Jeżeli dotychczasowa dieta nie należała do najzdrowszych, oczywiście po przejściu na dietę wegańską, a tym bardziej bezglutenową i bez potraw smażonych bardzo szybko może dojść do spadku masy ciała. Jednak dieta wegańska nie jest równoznaczna z prawidłową masą ciała. Wiele osób na diecie roślinnej spożywa zbyt duże ilości produktów zbożowych (często oczyszczonych), owoców świeżych i suszonych, soków, orzechów, pestek oraz stosują nadmierne ilości oleju i oliwy, co powoduje wzrost masy ciała. Czy liczyć kalorie na diecie wegańskiej bezglutenowej?

Lepiej skupić się na odpowiednim doborze produktów ze szczególnym uwzględnieniem dużej ilości warzyw (tych można jeść do woli), odpowiedniej proporcji produktów bogatych w tłuszcz i nie przejadaniu się. Z drugiej strony, w celu zachowania pełnego zdrowia, uniknięcia niedoborów i zbędnego spadku masy ciała, nie należy skupiać się jedynie na warzywach, gdyż one nie dostarczą wszystkich witamin i składników mineralnych. Nie można zapominać o żadnej grupie produktów. Przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie bazującym na produktach roślinnych oraz spożywaniu regularnie pięciu posiłków dziennie zachowamy zdrowie i prawidłową sylwetkę. Łatwo zadbać o to jedząc razem z YEStem każdego dnia.

Kilka wskazówek jak zachować prawidłową masę ciała:
  • Regularnie uprawiaj aktywność fizyczną, minimum 3 razy w tygodniu po 45min.
  • Spożywaj regularnie, o stałych porach 5 posiłków dziennie (3 główne i 2 mniejsze), bez podjadania między nimi.
  • Śniadanie spożywaj najpóźniej 1h od wstania, kolację na 2-3h przed pójściem spać.
  • Śniadania powinny być obfite, z dodatkiem pieczywa, płatków, natomiast kolacje lżejsze na bazie warzyw i roślin strączkowych.
  • Dokładnie gryź i przeżuwaj spożyty pokarm. Wypijaj małymi łyczkami ok. 2l wody mineralnej między posiłkami.
  • Nie popijaj posiłków. Odczekaj 15 min, alby nie zaburzać trawienia.
  • Wyeliminuj słodzenie herbaty i kawy oraz picie słodzonych napojów, soków oraz spożywanie kalorycznych przekąsek.
  • Bazuj na nieprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego, które powinny stanowić 80-90% zdrowej diety.
  • Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, razowe, (szare i ciężkie). -Nieprzetworzone płatki, gruboziarniste kasze, brązowy ryż oraz makaron. Produkty te stanowią bogate źródło między innymi błonnika dającego uczucie sytości oraz magnezu i witamin z grupy B.
  • Spożywaj warzywa w nieograniczonej ilości, nie tylko w postaci niewielkiego dodatku, ale również jako podstawa pełnowartościowego posiłku. Wybieraj zarówno warzywa zielone jak i z grupy czerwone, pomarańczowe i żółte.
  • Owoce spożywaj najlepiej w pierwszej połowie dnia, w miarę możliwości bez obierania skórki, pod którą znajdują się wszystkie cenne witaminy i składniki mineralne.
  • Codziennie spożywaj rośliny strączkowe, to ważne źródło białka.
  • Spożywaj tłuszcze w formie naturalnej, które dodatkowo stanowią źródło witamin i składników mineralnych- orzechy, nasiona, oliwki, awokado. Do potraw, najlepiej na zimno używaj oleju rzepakowego, sojowego, lnianego lub oliwę z oliwek.
  • Wyeliminuj z diety tradycyjne słodycze i napoje gazowane. Wybieraj takie technologie przygotowywania potraw jak pieczenie, duszenie bez obsmażania, grillowanie, gotowanie w małej ilości wody lub na parze. Ogranicz tradycyjne smażenie z dodatkiem tłuszczu.
  • Podczas codziennych zakupów czytaj etykiety i zwróć uwagę na zawartość tłuszczu i cukru w produktach spożywczych.
  • Stosuj aromatyczne przyprawy zamiast soli i gotowych produktów ze wzmacniaczami smaku.
  • Na zakupy wybieraj się zawsze z przygotowaną wcześniej listą. Również menu warto przygotować sobie dzień wcześniej i starać się trzymać zaplanowanego planu (pomoże to zwiększyć dyscyplinę).
  • Waż się nie częściej i nie rzadziej niż raz w tygodniu.
  • Pamiętaj o pozytywnym nastawieniu do zmiany stylu życia, angażuj w to członków swojej rodziny.
Współczynnik aktywności fizycznej PAL:
Sprawdź, ile potrzebujesz kalorii kazdego dnia
  • 1,4-1.6 - niska aktywność fizyczna- osoba, której codzienne zajęcia nie wymagają wysiłku. Przemieszcza się głównie samochodem, nie uprawia regularnie żadnego sportu. Większość czasu spędza w pozycji siedzącej lub stojącej.
  • 1,75-2 - umiarkowana aktywność fizyczna- osoba, która ma siedzący charakter pracy, ale regularnie spędza pewną ilość czasu w umiarkowanym lub intensywnym wysiłku fizycznym.
  • 2,2-2,4 - duża aktywność fizyczna- osoba wykonująca intensywną pracę fizyczną regularnie kilka godzin dziennie.
Opracowanie tekstu: mgr Hanna Stolińska

Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wyślij wiadomość